close icon
success Dank je!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op

background image

Het omschakelen naar een digitaal wagenparkbeheer kan lastig zijn, maar telematica kan bedrijven helpen bij het verbeteren van hun financiële resultaten. Door real-time gegevens over de locatie en het voertuiggebruik te leveren, verbeteren deze systemen de operationele efficiëntie, veiligheid en winstgevendheid in alle bedrijfstakken. De breedschalige inzetbaarheid benadrukt de groeiende noodzaak binnen een competitieve markt.

Kortom, wat is een telematicasysteem, hoe werkt het en welke taken lost het op? In dit artikel krijgt u antwoord op deze kritische vragen en een inzicht in de veelzijdige rol van telematica in hedendaags wagenparkbeheer.

 

Wat is een telematicasysteem?

Voor diegenen die ietwat technischer zijn aangelegd: telematica is een goed voorbeeld van een technologische synergie waarbij telecommunicatie en informatietechnologie worden gecombineerd om zo een wagenpark te beheren. Dit systeem, dat gebruikmaakt van GPS en boorddiagnose, levert vervolgens een hele reeks van gegevens over de locatie, conditie en gebruiksgewoonten van een bepaald voertuig. Door het verzamelen en versturen van gegevens in realtime worden wagenparkbeheerders te allen tijde ondersteund in hun besluitvormingsproces. Het verhogen van de operationele efficiëntie, het waarborgen van de verkeersveiligheid en het optimaliseren van preventief onderhoud berusten stuk voor stuk op dit complexe netwerk van technologieën. In de huidige logistieke en transportsector is dit systeem niet meer weg te denken. Het verschaft namelijk belangrijke inzichten die onmisbaar zijn bij het bepalen van de strategie, de bedrijfsplanning en de uitvoering van taken rondom het wagenparkbeheer.

 

Hoe werken telematicasystemen?

Telematicasystemen worden aangedreven door een geavanceerde integratie van GPS-technologie en boorddiagnose, die met elkaar verbonden zijn via mobiele netwerken. De kern van het systeem bestaat uit een GPS-ontvanger, een verbinding met de motor en een modem. Hierbij speelt de GPS-ontvanger een cruciale rol in het nauwkeurig lokaliseren van het voertuig, terwijl de koppeling met de motor dieper in de materie duikt en gedetailleerde diagnostische gegevens verzamelt. Deze informatiestroom wordt vervolgens via het modem doorgestuurd naar een centrale server. Maar dat is nog niet alles: de gegevens worden verwerkt en beschikbaar gesteld via een toegewijde software, waardoor gebruikers in real-time analytische inzichten krijgen in de activiteiten van hun wagenpark. Met dit complexe maar harmonieuze samenspel van technologieën wordt een continue informatiestroom mogelijk gemaakt. Op deze manier ontvangen wagenparkbeheerders een

een 360-graden overzicht van de prestaties, de locatie en het rijgedrag van voertuigen. Deze informatie is een waardevol hulpmiddel bij het nemen van weloverwogen beslissingen, het verhogen van de operationele efficiëntie en het verbeteren van de veiligheid. Op termijn kan zo het proactieve beheer van een modern wagenpark worden bevorderd.

 

Welke gegevens worden verzameld?

Telematicasystemen verzamelen talrijke gegevens, waardoor wagenparkbeheer tot een datagestuurde wetenschap wordt. De belangrijkste gegevens zijn onder andere de locatie van het voertuig, de snelheid en de tijd dat het voertuig stilstaat. Tevens worden de motoractiviteit vanaf het opstarten tot het uitzetten en het brandstofverbruik gediagnosticeerd. Bovendien bieden de systemen inzicht in het rijgedrag door het registreren van hard remmen, snel optrekken of het nemen van scherpe bochten. Deze gegevens zijn niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief van aard. Ze vormen dan ook de basis voor verhoogde operationele efficiëntie, strategisch preventief onderhoud en naleving van de regels. Al deze factoren zijn wederom cruciaal voor een geoptimaliseerd wagenparkbeheer.

Voor welke taken is een telematicasysteem geschikt?

In de complexe wereld van wagenparkbeheer fungeren telematicasystemen als veelzijdige oplossingen die een heel spectrum aan bedrijfsbehoeften dekken. Deze variëren van real-time tracking tot gedragsanalyse, beveiliging en meer. Hieronder leest u hoe deze systemen een revolutie in de sector teweegbrengen:

  • Telematica, waaronder GPS-tracking, vormt de kern van efficiënt wagenparkbeheer en levert zowel een uitgebreid real-time overzicht als de historische gegevens van elk voertuig. Hieronder vallen locatiegeschiedenis, foutmeldingen van de motor, brandstofverbruik, laadtemperatuur, statistieken van het rijgedrag en nog veel meer. Deze informatie is van belang voor zowel lichte als zware bedrijfsvoertuigen. Dankzij deze centrale bron van informatie wordt niet alleen de coördinatie van grote wagenparken vereenvoudigd, maar worden ook de routeplanning, de planning en de toewijzing van middelen verbeterd. Dit leidt tot het optimaliseren van bedrijfsactiviteiten en het verbeteren van de dienstverlening.
  • Routeplanning en taakbeheer. Telematica is bijzonder geschikt voor het optimaliseren van routes, omdat het verschillende gegevenspunten analyseert. Denk hierbij aan de huidige verkeerssituatie, de weersomstandigheden, de kwaliteit van de weg, de duur van eerdere ritten en de laadstatus van de voertuigen. Hierdoor wordt de meest effectieve route op basis van tijd en brandstof geselecteerd, hetgeen cruciaal is voor de telematica van voertuigen. Op zijn beurt verbetert dit zowel de levertijden als de klanttevredenheid en vermindert het de algehele impact op het milieu.
  • Bescherming tegen diefstal. Oplossingen op basis van telematica verhogen de veiligheid door middel van realtime locatiebepaling en geofencing. Hierdoor kan diefstal worden voorkomen en wordt een snelle opsporing van voertuigen mogelijk gemaakt. Aanvullende functies zoals het blokkeren van de ontsteking op afstand voegen een extra veiligheidslaag toe, waardoor wagenparkbeheerders in toenemende mate worden gerustgesteld.
  • Digitaal logboek. Telematica moderniseert de documentatie van data en registreert automatisch uitgebreide ritgegevens zoals routedetails, kilometerstand, brandstofverbruik en duur van tussenstops. Deze elektronische nauwkeurigheid vereenvoudigt de rapportage, zorgt voor naleving van de regelgeving en biedt gedetailleerde analyses. Dit is met name van belang bij het beheren van zakelijke en privé ritten.
  • Preventief onderhoud. Door continu verschillende parameters te controleren, waaronder motortemperatuur, accuconditie, remslijtage en bandenspanning, kan de telematica benodigde onderhoudsbeurten in kaart stellen. Met deze gegevensgestuurde aanpak wordt onderhoud vervolgens nauwkeurig gepland, om zo storingen en dure reparaties te voorkomen en de levensduur van het voertuig te verlengen.
  • Om in staat te zijn het risico nauwkeurig te kunnen beoordelen, stellen verzekeringsmaatschappijen het brede scala aan gegevens die telematicasystemen leveren enorm op prijs. Deze gegevens variëren van rijgewoonten tot patronen in voertuiggebruik. Het aanleveren van deze informatie leidt vaak tot lagere prijzen voor verzekeringspremies, omdat het veilig rijden bevordert en veiligheidsmaatregelen verbetert.
  • Naleving van milieuvoorschriften. In het huidige milieubewuste landschap speelt telematica een cruciale rol. De oplossingen voor milieuvriendelijk rijden bewaken de uitstoot, de tijd dat de auto stilstaat, de brandstofefficiëntie en het rijgedrag van de bestuurder. Deze gegevens helpen wagenparkbeheerders bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het naleven van de strikte milieuregelgeving. Dit is vooral nuttig voor bedrijven die zich richten op duurzaamheid.
  • Rijveiligheid en -prestaties. Telematica is niet alleen essentieel voor het volgen van voertuigen, maar ook voor het bevorderen van de rijveiligheid. Het systeem controleert het gedrag van de bestuurder, waaronder snelheid, remmen en het gebruik van de veiligheidsgordel, en identificeert gebieden die voor verbetering in aanmerking komen. Door het geven en ontvangen van realtime feedback kunnen de prestaties, de veiligheid en de cultuur van verantwoordelijkheid onder bestuurders worden bevorderd.

Conclusie

Door de integratie van diverse operationele componenten in een datagestuurd platform hebben telematicasystemen het landschap van het wagenparkbeheer fundamenteel veranderd. Zo bevatten deze systemen complexe datasets, die real-time diagnoses en

longitudinale metingen van rijprestaties verzamelen. Beide functies zijn onmisbaar voor een strategische routeoptimalisatie, tijdig preventief onderhoud, veiligheidsprotocollen voor bestuurders en naleving van de wetten.

Linqo onderscheidt zich in deze dynamische Duitse markt als een betrouwbare leverancier van geavanceerde oplossingen op het gebied van telematica. Deze oplossingen zijn niet alleen in technologisch opzicht overtuigend, maar ook nauwkeurig afgestemd op de specifieke behoeften van diverse wagenparken. Linqo’s producten zijn gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring in de sector, de feedback van klanten en technologische vernieuwingen, die allemaal zijn ontwikkeld in de Europese technologiecentra van het bedrijf. Dankzij Linqo’s streven naar flexibiliteit en precisie is het een betrouwbare partner voor bedrijven die het volledige spectrum van telematica willen benutten.