close icon

https://www.high-endrolex.com/33

success Dank je!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op

background image

Wat houdt een bestuurderskaart in?

Een bestuurderskaart noem je ook wel een chauffeurspas of chauffeurskaart. Deze pas is persoonsgebonden en registreert de rij- en rusttijden van de chauffeur. Ook worden de kilometerstanden, de gereden afstanden en het soort rit bijgehouden. Met die informatie kan de Inspectie Leefomgeving controleren of de bestuurder voldoet aan de rij- en rusttijdenregelgeving.

Uiterlijk binnen 28 dagen moeten de verzamelde tachograafgegevens worden uitgelezen. Dit komt doordat de tachograaf een geheugenkaart heeft, waarop oude gegevens elke 28 dagen worden overschreven met nieuwe gegevens. Een digitale tachograaf uitlezen moet eens per 90 dagen. Binnen deze termijn moeten de gegevens die erop staan worden gedownload en opgeslagen.

Wie moet een bestuurderskaart hebben?

Wanneer een voertuig is voorzien van een digitale tachograaf, dan heeft de bestuurder een bestuurderskaart nodig. Voor sommige bedrijven of voertuigen is het hebben van zo’n tachograaf verplicht. Het gaat hierbij om:

  • Bussen en touringcars die meer dan acht personen vervoeren, exclusief de bestuurder.
  • Voertuigen en voertuigcombinaties met een totale massa van meer dan 3500 kilogram.
  • Lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer, met een datum eerste toelating van na 1 januari 2016.

Hoe kom je aan een chauffeurskaart?

Een chauffeurskaart aanvragen gaat digitaal. Dit kan in Nederland via Kiwa Register. Hier kunnen particuliere chauffeurs of bedrijven chauffeurskaarten aanvragen. Een chauffeurskaart is persoonlijk en onafhankelijk van je werkgever. Daarom kan je als chauffeur ook niet meer dan één kaart in je bezit hebben. De kaart is in totaal vijf jaar geldig, in alle lidstaten van de Europese Unie. De aanvraag kan je alleen doen in het land waarin je woont.

Hoe moet je een bestuurderskaart aanvragen?

Wil je als bedrijf een bestuurderskaart aanvragen voor een medewerker, dan moet je een geldig Nederlands rijbewijs en een digitale pasfoto van deze medewerker bij de hand hebben. Gaat het om een buitenlandse werknemer, dan kan de aanvraag ook gedaan worden met een digitale kopie van het geldige buitenlandse rijbewijs. Het verlengen van een bestuurderskaart gaat ook digitaal via Kiwa Register.

Rijden zonder bestuurderskaart

Er kunnen omstandigheden zijn waarbij een chauffeur even zonder bestuurderskaart moet rijden. Bijvoorbeeld wanneer deze is gestolen. Dit mag, maar alleen wanneer de chauffeur voldoet aan bepaalde voorwaarden. Zo moet er binnen zeven dagen aangifte worden gedaan in de eigen woonplaats. Is de bestuurderskaart in het buitenland gestolen, dan moet de chauffeur ook daar aangifte doen.

Naast aangifte doen, is het ook belangrijk dat er bij Kiwa Register wordt gemeld dat de kaart gestolen is. Kiwa stuurt vervolgens een verklaring naar de chauffeur op, waarin in vier talen staat vermeld dat de bestuurderskaart gestolen is. Hiermee kan worden aangetoond waarom er zonder bestuurderskaart wordt gereden. Rijden zonder deze kaart mag maximaal 15 dagen.

‘Out of scope’ rijden

Het rijden met een digitale tachograaf zonder chauffeurskaart wordt ook wel ‘out of scope’ genoemd. Dit is alleen toegestaan voor voertuigen die niet onder de tachograafplicht vallen, zoals brandweerauto’s. Ook voor activiteiten als tanken of door de wasstraat rijden moet er worden gereden met een digitale tachograaf met bestuurderskaart. De boete voor het rijden zonder bestuurderskaart, of voor het verkeerd gebruiken van de tachograaf, komt neer op honderden euro’s. Met tachograafmanagement software, zoals van Linqo, heb je hier als werkgever en werknemer geen omkijken meer naar. Hiermee worden niet alleen boetes, maar ook veel tijd bespaard.