close icon
success Dank je!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op

background image

Het combineren van technologie en gegevensanalyse, zoals dat gebeurt bij wagenparkbeheersystemen, resulteert in een efficiënter beheer van voertuigen. Dit soort systemen fungeert als de technologische ruggengraat van transportbedrijven en faciliteert het analyseren van gegevens in realtime om zo de bedrijfsactiviteiten te optimaliseren. Bovendien kunnen voertuigen middels een wagenparkbeheersysteem nauwkeurig worden gevolgd en kan de bedrijfsefficiëntie worden verhoogd. Daarnaast wordt datagestuurde besluitvorming door het systeem mogelijk gemaakt. Zodoende is het positieve effect van deze systemen op de logistieke sector overduidelijk en luidt dan ook een nieuw tijdperk van transportmanagement in.

 

Wat is een wagenparkbeheersysteem?

Een wagenparkbeheersysteem is een allesomvattend platform voor het beheren en bewaken van alle activiteiten in en rondom het wagenpark. Met behulp van GPS-technologie kunnen voertuigen in realtime worden gevolgd, waardoor een continue stroom van locatiegegevens beschikbaar wordt gesteld. Bovendien levert de telematica uitgebreide informatie over de staat van het voertuig – van brandstofverbruik tot motordiagnose.

De software vormt de basis van het systeem en is voorzien van een intuïtieve interface (vaak een dashboard), waardoor gegevens makkelijk te vinden zijn. Centraal staat een krachtige database die is ontworpen om grote hoeveelheden gegevens te archiveren, op te vragen en te beheren. Tegelijkertijd zorgt het systeem ervoor dat de gegevens veilig en eenvoudig te raadplegen zijn. Met behulp van apps op de server kunnen gegevens en instructies draadloos tussen het centrale systeem en de hardware in de voertuigen worden verzonden.

De aanpasbaarheid en flexibiliteit van het systeem maken het mogelijk een breed scala aan klanten te bedienen: van kleine en middelgrote bedrijven tot grote internationale ondernemingen, elk met hun eigen specifieke bedrijfsbehoeften. De toegevoegde waarde van het systeem gaat verder dan die van een eenvoudig volgsysteem. Sterker nog, het bevat veel geavanceerdere functies zoals het optimaliseren van routes, het plannen van preventief onderhoud op basis van real-time diagnostiek en de naleving van regelgeving door geautomatiseerde controlefuncties. Ook is het in staat om gedetailleerde analyses van rijprestaties op basis van historische en real-time gegevens te genereren. Tot de vele voordelen van deze allesomvattende aanpak voor wagenparkbeheer behoren verbeterde operationele controle, verbeterde efficiëntie, lagere kosten en geringere risico’s.

 

Hoe gaat een wagenparkbeheerder te werk?

In een wagenparkbeheersysteem maken managers gebruik van de software en de bijbehorende functies om omvangrijke gegevensstromen te monitoren en te analyseren. Op basis hiervan worden waardevolle inzichten verkregen. Het management gebruikt de app om toegang te krijgen tot realtime gegevens die door ingebouwde GPS- en telematicasystemen worden verstrekt. Deze gegevens omvatten essentiële parameters: de exacte locaties van voertuigen, het brandstofverbruik en gedetailleerde diagnoses. De vele functies van de software bevorderen het maken van strategische plannen, het snel oplossen van problemen en het verbeteren van de dagelijkse werkprocessen. Hierdoor kunnen wagenparkactiviteiten soepel verlopen, omdat beslissingen worden gebaseerd op real-time gegevens, de toewijzing van resources wordt geoptimaliseerd en tijdig kan worden gereageerd op dynamische bedrijfsvraagstukken.

De mogelijkheden van een wagenparkbeheersysteem

Het gebruik van technologie voor het oplossen van operationele problemen is van essentieel belang. Een allesomvattend wagenparkbeheersysteem is van onschatbare waarde, omdat het kritieke taken afhandelt die fundamenteel zijn voor de efficiëntie, veiligheid en rendabiliteit van het wagenparkbeheer. Dit omvat de volgende activiteiten:

  1. Brandstofbeheer. Dankzij de geavanceerde functies van het systeem voor het bijhouden van het brandstofverbruik worden verbruiksgegevens vastgelegd en geanalyseerd om patronen en inefficiënties te identificeren. Het systeem kan concrete veranderingen voorstellen door afwijkingen van verwachte normen omtrent brandstofverbruik te identificeren, zodat niet alleen kostenbesparende maar ook milieuvriendelijke maatregelen kunnen worden genomen. Deze inzichten komen van pas voor bedrijven die hun ecologische voetafdruk willen verkleinen en tegelijkertijd hun bedrijfskosten onder controle willen houden.
  2. Routeoptimalisatie. Aan de basis van het systeem staan geavanceerde algoritmen die een breed scala aan verkeersgegevens in realtime verwerken. Deze functionaliteit maakt dynamische routewijzigingen mogelijk, waardoor vertragingen als gevolg van files, wegwerkzaamheden of ongevallen tot een minimum worden beperkt. Het systeem bespaart tijd en middelen door onnodige kilometers te beperken en draagt bij aan de bescherming van het milieu door de totale uitstoot te verlagen.
  3. Preventief onderhoud. Vooral vermeldenswaardig is de integratie van diagnosetechnieken in het systeem. Deze zorgen voor tijdige waarschuwingen voor gepland onderhoud, waardoor de stilstandtijd van voertuigen wordt verkort en dure reparaties als gevolg van onverwachte pech worden voorkomen. Een ononderbroken planning van onderhoudswerkzaamheden verlengt de levensduur van elk voertuig en zorgt ervoor dat het wagenpark zo lang mogelijk in optimale staat blijft.
  4. Naleving van regelgeving. Met de automatische volg- en beheermodules van het systeem worden de wettelijke vereisten strikt nageleefd. Dergelijke automatisering is nodig om het risico op juridische overtredingen te verkleinen, waardoor hoge boetes en een beschadigde reputatie worden voorkomen. Het naleven van de regelgeving helpt bedrijven om hun reputatie in de transportsector te behouden en onnodige juridische restricties te vermijden.
  5. Observatie van bestuurders. Een essentieel onderdeel van het systeem is de mogelijkheid om aan de lopende band gegevens over het rijgedrag van bestuurders te analyseren. Op deze manier is het systeem in staat potentiële risico’s zoals agressief rijgedrag of te snel rijden te identificeren en zo voor een strikte naleving van de veiligheidsvoorschriften te zorgen. Door probleemgebieden aan te kaarten, wordt een cultuur van verantwoordelijkheid en efficiëntie onder bestuurders gestimuleerd. Dit helpt het aantal ongevallen te verminderen en de verkeersveiligheid te handhaven.

Voordelen van een wagenparkbeheersysteem

Er zijn veel voordelen die gepaard gaan met de integratie van een wagenparkbeheersysteem, die nodig zijn voor het efficiënt functioneren van elk bedrijf in de logistieke sector. Ten eerste bespaart het systeem veel geld door het inzetten van geavanceerde algoritmes die het brandstofverbruik verminderen. Daarnaast zorgt de intelligente routeplanning ervoor dat files worden vermeden. Tot slot worden voertuigen dankzij voorspellende analyses op tijd onderhouden om kostbare reparaties te voorkomen. De technologie biedt de mogelijkheid het gedrag van bestuurders voortdurend te analyseren en ervoor te zorgen dat de verkeersregels en de veiligheidsprotocollen van het bedrijf strikt worden nageleefd. Hierdoor wordt het toch al hoge veiligheidsniveau aanzienlijk verhoogd.

Doordat het systeem in hoge mate geautomatiseerd is, worden het invoeren van gegevens, het bijhouden van kilometers en het maken van planningen geoptimaliseerd. Hierdoor is de kans op menselijke fouten kleiner en kan het personeel zich richten op strategische projecten. De hoeveelheid realtime gegevens en analyses die worden gegenereerd, vormen een solide basis voor weloverwogen zakelijke besluitvorming door een overzicht van de bedrijfsactiviteiten te geven en potentiële gebieden voor innovatie te identificeren. Deze gegevensgestuurde strategie bevordert niet alleen een cultuur van voortdurende verbetering, maar stimuleert ook innovatie. Dit houdt de wagenparkactiviteiten flexibel, efficiënt en competitief in een sector waar technologische vooruitgang de sleutel tot succes is. 

 

Software voor het wagenparkbeheer: selecteren en implementeren

Het selecteren van een wagenparkbeheersysteem vraagt om een evaluatie van de technologische efficiëntie, de personaliseerbaarheid en de mate waarin gegevens worden beschermd. Hierbij is het belangrijk dat bedrijven kiezen voor systemen met bijbehorende functies die expliciet zijn afgestemd op hun specifieke wensen. Het implementatieproces moet vloeiend verlopen, waarbij de focus dient te liggen op het aanpassen van het systeem aan de uitdagingen van het bedrijf. Het is belangrijk dat werknemers uitgebreid worden getraind en na de implementatie worden ondersteund, zodat ze alle functies van het systeem kunnen benutten om hun productiviteit te verhogen.

Linqo onderscheidt zich door geavanceerde GPS-tracking, configureerbare besturingselementen en een ontwerp dat gericht is op gebruiksvriendelijkheid. De implementatie verloopt soepel en is erop gericht dat het systeem wordt aangepast aan de individuele behoeften van het bedrijf. Dit alles wordt aangevuld met uitgebreide training en voortdurende ondersteuning. Als onderdeel van het installatieproces wordt het systeem afgestemd op de wensen van de klant, waarbij veel aandacht wordt besteed aan training en voortdurende ondersteuning. Dit onderstreept Linqo’s streven naar langdurige partnerschappen, operationeel succes en een hoge veiligheid van het wagenpark.