close icon
success Dank je!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op

background image

Als bedrijfseigenaar wil je er graag op toezien dat je voertuigen op de juiste manier ingezet worden. Hierbij kan je gebruik maken van een track & trace systeem, waardoor je precies kan zien op welke locatie je werknemer zich bevindt. Helaas ervaren sommige werknemers dit als een inbreuk op hun privacy. Je kan dit voorkomen, door als werkgever transparant te zijn en in overleg met de werknemer afspraken en regels vast te leggen.

Wat registreert een GPS track en trace systeem?

Met een GPS track en trace systeem van Linqo kan je op elk gewenst moment nagaan waar jouw voertuigen en/of materieel zich bevinden. Dit gebeurt via een blackbox, een klein apparaatje dat in een voertuig wordt geïnstalleerd. Ook registreert een GPS systeem rijgedrag, zoals rijsnelheid en genomen rustpauzes. Deze gegevens kunnen worden opgenomen en uitgelezen met behulp van een digitale tachograaf. Dankzij de bijbehorende data analyse functie in de Linqo software krijg je bovendien een beter inzicht in brandstofverbruik. Dit geeft je de kans om kosten te verlagen en de CO2-uitstoot te verminderen.

Ontstaan van een (juridisch) knelpunt

Bij het in dienst nemen van een werknemer, zijn er een aantal rechten en plichten die bij het dienstverband horen. Zo heeft een werknemer onder andere recht op:

  • Een salaris
  • Medische zorg
  • Betaalde vakantiedagen
  • Soms vanwege de aard van de werkzaamheden, de beschikking over een bedrijfsauto.

De werknemer zal om in aanmerking van deze voorzieningen te komen:

  • op een afgesproken tijdstip, gedurende enkele uren, per dag of in een afgesproken periode arbeid moeten verrichten; en daarbij
  • zich moeten houden aan de overige vaak contractueel vastgelegde verplichtingen.

Bedrijfsgoederen die een werknemer voor zijn of haar werkzaamheden mag gebruiken, moeten op een juiste manier gebruikt worden. Gaat het om een auto, dan is het de bedoeling dat deze alleen gebruikt wordt voor de afgesproken werkzaamheden.

Merk je dat de auto voor privéritten wordt gebruikt, dan kan je besluiten een voertuigvolgsysteem te installeren. Andere redenen voor het instellen van een voertuigvolgsysteem zijn er ook. Zo vergroot het de veiligheid van je materieel en voertuigen en geeft het je de mogelijkheid om voertuigen op afstand te blokkeren wanneer dat nodig zou zijn. Daarnaast bied een GPS systeem inzicht in rij- en rustdata en profiteer je van een automatische rittenregistratie. Je werknemer kan het instellen van een tracking systeem echter zien als een inbreuk op zijn recht op privacy.

Tips ter voorkoming van een arbeidsconflict

Wanneer een werknemer zijn auto van de zaak ook na werktijd mag gebruiken, is het van belang om aan de werknemer duidelijk te maken wat voor informatie er wordt verzameld en met welk doel. Om een arbeidsconflict te voorkomen, geven wij je enkele tips:

  1. Laat je werknemer weten dat er een GPS track & trace systeem op de auto is geïnstalleerd die hij na werktijd kan uitschakelen.
  2. Zorg ervoor dat je de data via GPS verzameld met een gerechtvaardigd doel. Dit ‘gerechtvaardigd belang’ moet jouw bedrijf niet op een andere manier kunnen dienen.
  3. Neem het hebben van een track en trace apparaat op in de voorwaarden in je arbeidsovereenkomst. Zo weten werknemers direct waar ze aan toe zijn. Vaak worden afspraken hierover vastgelegd in een privacyregeling.
  4. Maak het periodiek bespreken van de vastgelegde gegevens tot een agendapunt op vergaderingen binnen je bedrijf. Let hierbij wel op de gevoeligheid van bepaalde bedrijfs- of persoonlijke informatie.

Wil je hier meer over weten? Kijk dan op onze voertuigvolgsysteem pagina voor meer informatie of neem contact met ons op.