close icon
success Dank je!

We nemen zo snel mogelijk contact met je op

background image

Een verlopen APK kan leiden tot boetes en juridische problemen. Tijdig voertuigonderhoud is dus cruciaal. Regelmatige inspecties zorgen voor veiligheid en naleving van de regels, met name voor vrachtwagens die jaarlijks gecontroleerd moeten worden. Autorijden zonder een geldige APK is illegaal en kan zodoende resulteren in hoge boetes. In dit artikel leest u meer over het belang van periodieke keuringen en hoe u boetes kunt vermijden door de APK-status van uw voertuig nauwkeurig bij te houden.

 

Wat is een APK?

De APK (Algemene Periodieke Keuring) is een verplichte voertuigkeuring in Nederland, waaraan moet worden voldaan om de veiligheids- en milieunormen te handhaven. Voor auto’s ouder dan drie jaar en vrachtwagens zwaarder dan 3500 kg is een jaarlijkse APK-keuring verplicht. Daarnaast is voor vrachtwagens elke twee jaar een controle van de tachograaf vereist, zodat de rij- en rusttijden nauwkeurig worden geregistreerd. 

Linqo’s beheersysteem voor tachografen draagt bij aan het vereenvoudigen van dit proces door real-time gegevens te verschaffen en zo de regelgeving na te leven. Regelmatig onderhoud en inspecties zijn van groot belang om boetes te voorkomen en de verkeersveiligheid te verhogen.

 

Gevolgen van een verlopen APK

Autorijden met een verlopen APK heeft grote gevolgen. Het is wettelijk niet toegestaan om met de auto op de openbare weg te rijden en als u betrapt wordt, riskeert u boetes van zowel de politie als de RDW. Hierdoor vervalt de geldigheid van uw verzekering en bent u bij een ongeval niet gedekt. Dit geldt zowel voor personenauto’s als voor vrachtwagens, waarvan de tweede nog hogere boetes en tegenvallers kan oplopen.

Na het vervallen van uw APK heeft u twee maanden de tijd om onderhoud te laten uitvoeren, maar het is verboden om met de auto te rijden. Met name vrachtwagens riskeren ernstige praktische en financiële gevolgen als blijkt dat hun onderhoud achterstallig is. Regelmatige inspecties zorgen voor een hogere verkeersveiligheid, naleving van regelgeving en geldigheid van verzekeringspolissen.

Onvoldoende onderhoud van uw voertuig leidt tot financiële sancties en verhoogt het risico op ongelukken als gevolg van onopgemerkte mechanische problemen. Daarom is het van groot belang om op de hoogte te blijven van de APK-status van uw voertuig om deze gevolgen te voorkomen en veilig te kunnen blijven rijden.

Boetes en sancties

Indien de APK van uw voertuig verlopen is, wordt een boete opgelegd. Deze bekeuring wordt automatisch toegewezen zodra de verlopen APK door de RDW of tijdens een politiecontrole wordt gedetecteerd. Er wordt een kennisgeving gestuurd met de boete en instructies voor de betaling, doorgaans via een beveiligd online betalingssysteem of een bankoverschrijving. Wanneer de boete wordt genegeerd, kan dit leiden tot extra strafmaatregelen en mogelijke juridische stappen. Voor vrachtwagens kunnen de boetes nog hoger uitvallen, met alle gevolgen van dien, waaronder eventuele uitvaltijd. Om deze boetes te voorkomen is het essentieel dat de APK tijdig wordt vernieuwd en dat de voertuigen aan de voorschriften blijven voldoen. 

 

Vervolgstappen na verlopen APK

Indien uw APK is verlopen, moet u onmiddellijk stappen ondernemen om boetes en juridische procedures te vermijden. Plan eerst een keuring bij een erkende garage. Mocht dit niet direct lukken, dan kunt u een schorsing van uw voertuigregistratie overwegen. De APK-verplichting en verzekeringsplicht worden door deze schorsing tijdelijk stopgezet. Tijdens deze periode is het niet toegestaan om met het voertuig op de openbare weg te rijden of te parkeren.

Om uw registratie op te schorsen, gaat u naar de website van de RDW en volgt u de daar beschreven stappen. Parkeer uw voertuig op privéterrein. Indien u naar een keuringsstation moet rijden, zorg er dan voor dat de auto voor die dag verzekerd is en neem een bewijs van uw afspraak mee.

Door direct iets te doen aan een APK die verlopen is, zorgt u ervoor dat uw voertuig aan de regels blijft voldoen. Dit betekent dat uw voertuig te allen tijde rijklaar is en verzekerd blijft. Om boetes te voorkomen en veilige rijomstandigheden te garanderen, zijn regelmatig onderhoud en inspecties onmisbaar.

 

Veelgestelde vragen

Wat gebeurt er als ik word aangehouden met een verlopen APK?

Wanneer u wordt betrapt op het rijden met een APK die verlopen is, ontvangt u een boete. Totdat de APK is vernieuwd, is het niet toegestaan om met uw voertuig op de openbare weg te rijden.

Kan ik mijn auto laten keuren als de APK al verlopen is?

Ook als de APK verlopen is, kunt u uw auto nog steeds laten keuren. Zorg ervoor dat u een afspraak maakt en rechtstreeks naar het keuringsstation rijdt.

Hoeveel kost een APK-keuring?

De kosten van een APK-keuring bedragen over het algemeen tussen de €30 en €60, afhankelijk van het type voertuig en de garage.

Hoe lang kan ik rijden met een APK die verlopen is?

Het is verboden om te rijden met een APK die verlopen is. U heeft echter een aflossingsvrije periode van twee maanden om de keuring te laten uitvoeren, maar het voertuig mag gedurende deze periode niet op de openbare weg rijden.