4,9 29 reviews

Offerte aanvragen

Wanneer komt er controle op je rittenregistratie?

Je rittenregistratie bijhouden om bijtelling te voorkomen is erg belangrijk. De Belastingdienst wil dit namelijk inzien als jij hebt gekozen om geen bijtelling te voorkomen. De Belastingdienst is hierin heel streng en daarom moet je alles kunnen verantwoorden. Als je geen bijtelling betaald moet je namelijk kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer privé rijdt. Daarom moet je een overzicht bijhouden met het aantal kilometers. Dit is makkelijk gezegd, want er zijn nog heel wat eisen aan verbonden. Wij leggen je hier meer uit over de rittenregistratie voor de Belastingdienst.

Controles van de Belastingdienst

De Belastingdienst kan jouw gegevens steekproefsgewijs opvragen wanneer je een ‘Verklaring geen privégebruik auto’ hebt aangeleverd. Op dit moment moet je er voor zorgen dat alle gegevens compleet zijn. Je moet namelijk het volgende hebben ingevuld:

  • Gegevens van de auto: merk, type en kenteken
  • De periode van gebruik
  • Datum van de rit en adresgegevens van vertrek- en aankomstlocatie
  • Begin- en eindstand van de kilometerteller
  • De route, mocht deze niet het meest logische zijn
  • Was de rit privé of zakelijk?

Heb jij dit zorgvuldig ingevuld? Zorg er dan ook voor dat je dit minimaal 7 jaar bewaard. Je hebt namelijk ook een bewaarplicht zodat de Belastingdienst dit altijd met terugwerkende kracht kan inzien.

Hoe wordt er gecontroleerd?

De Belastingdienst controleert op verschillende manieren rittenregistraties, namelijk steekproefsgewijs, controle op standaard afwijkingen en het scannen van kentekens. Bij het uitvoeren van steekproefsgewijze controle wordt er bijvoorbeeld gekeken of de registratie compleet is en of deze op tijd is ingediend. Het kan ook zijn dat er gevraagd wordt om je agenda te laten zien, zodat ze ook kunnen controleren of de datum van de zakelijk gereden ritten klopt. Bij controle op standaard afwijkingen, zoals eventuele omrijkilometers naar bijvoorbeeld de sportschool die op de route ligt. Als er iets een verdachte rit is, wordt hier onderzoek naar gedaan. Als laatste wordt je kenteken gescand op diverse plaatsen, bijvoorbeeld een pretpark. Hierbij wordt er gekeken of de rit privé of zakelijk is om te checken of je ten onrechte geen bijtelling blijft.

Meer weten over rittenregistratie

Vragen over de rittenregistratie en de controle hiervan? Wij geven zo veel mogelijk informatie vrij in onze blogs en op onze website, maar bij vragen kun je natuurlijk altijd bij ons terecht. Wij staan dan ook voor je klaar. Wij zijn telefonisch te bereiken of stuur even een mailtje.