Toepassingen

Een digitale tachograaf maakt het mogelijk om bij te houden of uw chauffeurs zich aan de regels omtrent rij- en rusttijden houden. Voor sommige voertuigen is het hebben van een digitale tachograaf zelfs verplicht. Zware vrachtwagens, bussen en lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer moeten bijvoorbeeld sinds 2006 een digitale tachograaf hebben.

Bij welke voertuigen is een digitale tachograaf verplicht?

 • Nieuwe bussen en touringcars die meer dan 8 personen vervoeren, de bestuurder niet meegerekend;
  • Nieuwe vrachtwagens inclusief aanhangers, waarvan het toegestane maximumgewicht meer is dan 3.500 kilo. Het gaat om het eigen gewicht plus het maximale laadvermogen;
  • Lichte bedrijfsvoertuigen in het beroepsgoederenvervoer, met een datum eerste toelating van na 1 januari 2006.

  Rijtijdenwet

  In de EU geldt de rijtijdenwet: deze wet is ingesteld om de veiligheid van vervoerders op de weg te waarborgen en om de concurrentie van vervoerders eerlijk te laten verlopen. De Rijtijdenwet houdt in dat er in de EU een maximale rijtijd en een minimale rusttijd is ingesteld waar elke chauffeur in Europa van een bovengenoemd voertuig zich aan moeten houden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert regelmatig of chauffeurs en bedrijven zich aan de rij- en rusttijden houden. Dit doen ze aan de hand van de data uit de tachograaf en uit de chauffeurskaart.

  Tachograafkoppeling van Linqo

  Wanneer u nog geen tachograafkoppeling heeft, moet u de tachograaf handmatig uitlezen. Hoe meer voertuigen u heeft, des te meer tijd hierin gaat zitten. Doordat de informatie uit de digitale tachograaf middels het Linqo systeem op afstand automatisch is te downloaden, heeft u uw handen vrij voor andere zaken. Daarbij bent u zo altijd in het bezit van de accurate tachograafgegevens wanneer u gecontroleerd wordt. Linqo heeft ook een premium tachograafoplossing voor het analyseren van de tachograafgegevens. De volgende gegevens kunnen op afstand door Linqo uitgelezen worden:

  • De huidige locatie van de chauffeur
  • Informatie over verbruikte en resterende rijtijd
  • Waarschuwing bij overschrijding
  • Chauffeurs- en bedrijfskaarten.

  Meer weten over onze tachograafkoppeling?

  Contact opnemen
  to top button

  Click on the button to load the content from Livechat.

  Load content