4,9 28 reviews

Vrijblijvende offerte

Is woon-werkverkeer zakelijk of privé?

Het is een van de meest gestelde vragen van ondernemers. Is woon-werkverkeer zakelijk of privé? Belangrijk is dat wanneer het verplicht is een fiscale rittenregistratie bij te houden, u in de meeste gevallen maar 500 privé kilometers per jaar mag rijden. Het is daarom erg handig om te weten of woon-werkverkeer dan zakelijk of privé is. Helaas is het antwoord niet zo simpel. Het ligt er aan voor welke regeling u dit bekijkt. Hieronder leggen we het uit.

Woon-werkverkeer is zakelijk voor bijtelling

Woon-werkverkeer betekend volgens de belastingdienst het heen en weer reizen van de woonplaats naar een vaste werkplek. Dit wordt gezien als een zakelijke rit. Dit geldt voor de gehele afstand van de woonplaats naar de werkplek. Zelfs wanneer u naar huis rijdt om te lunchen wordt dit gezien als een zakelijke rit.

  Heeft u geen vast werkadres?

  Wanneer u geen vast werkadres heeft worden alle ritten van en naar een bedrijfadres gezien als woon-werkverkeer. Dit geldt ook voor wanneer u maar af en toe naar een ander bedrijfadres moet reizen. Dit geldt echter niet voor een reis naar een bouwplaats of klant. Dit wordt dus niet gezien als woon-werkverkeer.

  Woon-werkverkeer is privé voor BTW

  Woon-werkverkeer wordt niet altijd als een zakelijke rit gezien. In het geval van het rijden met een auto van de zaak, moet er elk jaar een correctie op de BTW gedaan worden voor privégebruik. U mag niet alle BTW van de autokosten terugvorderen, aangezien woon-werkverkeer voor de BTW niet zakelijk is.

  Meerdere chauffeurs met woon-werkverkeer?

  Wanneer meerder chauffeurs dezelfde (bestel)auto gebruiken voor woon-werkverkeer, is het verplicht om per chauffeur de afstand van het woon-werkverkeer bij te houden. Dit dient gecorriceergd te worden met de terruggevorderde omzetbelasting.

  Makkelijk onderscheid tussen zakelijke en privé ritten

  Wilt u makkelijk onderscheid maken tussen zakelijke en prive ritten? Met de hand werken is tijdrovende en gevoeliger voor fouten. Voorkom bijtelling en boetes doormiddel van automatische kilometerregistratie. Doormiddel van GPS tracking heeft u 24/7 inzicht in uw rijgeschiedenis. 100% fiscus proof volgens de eisen van de belastingdienst.

  Meer weten?

  Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een gratis demo inclusief advies op maat? Neem dan contact op.